Kuva luukku 6
Joulukalenteri

Luukku 6 – Sotahevonen

Suomenhevosella oli tärkeä rooli maamme puolustuksessa, ja ilman suomenhevosta kotimaamme tuskin olisi pysynyt itsenäisenä. Tiesitkö, että suomen armeijan liikkuvuus oli pitkälti riippuvainen hevosvoimiin talvisodassa ja jatkosodassa? 

Linkki videoon:

Videoluukku

 

Mikä on hevosvoima, ja kuinka monta hevosvoimaa on yhdessä hevosessa? 

Hevosvoima on vanhanaikainen tehon yksikkö.  

Noin vuonna 1783 James Watt otti käyttöön käsitteen hevosvoima (engl. horsepower), kun hän halusi havainnollistaa kuinka monen hevosen työtä hänen uudet höyrykoneet voisivat korvata. Hän laski tehon sen mukaan kuinka paljon tehoa hevonen pystyisi terveyttään vaarantamatta suorittaa työpäivän aikana, ja se on osoittautunut pitävän aika hyvin paikkansa tai olevan jopa laskettu yläkanttiin. 

Hetkellisesti hevosen on mitattu tuottavan jopa 15(-30) hevosvoimaa (muutaman sekunnin ajan). 

Hevosvoima ei ole nykyisin käytössä olevan SI-järjestelmän mukainen mittayksikkö, mutta sitä käytetään edelleen varsinkin arkikielenkäytössä moottorien tehojen yksikkönä. SI-järjestelmän mukainen tehon yksikkö on watti (W) tai ajoneuvoihin sopivampi watin kerrannaisyksikkö kilowatti (kW).  

Hevosvoima on yksinkertaisemman määritelmän mukaan teho, joka tuotetaan kun 75 kg nostetaan sekunnissa metrin korkeuteen.  

 

Vertailun vuoksi: 

Tavallinen VW Golf 60-90 hv (GTI 150 hv ja RS6 190 hv) 

Volvo V70 163 hv 

Audi RS6 560 hv 

Tesla Model S P85D 700 hv 

Valtteri Bottaksen Mercedes Formula 1 auto (vuonna 2020) 1026 hv 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

LUMA-keskus Pohjanmaa

LUMA-keskus Pohjanmaa - Oivalluksia etsimässä